Omega-3 riebiosios rūgštys ir cholesterolis

Kas yra cholesterolis?omega-3

Cholesterolis tai į vašką panaši riebi medžiaga randama kiekvieno žmogaus organizmo ląstelėse. Mūsų organizmas sugeba pats sintetinti cholesterolį, o pagrindinė jo gamybos ir saugojimo vieta yra mūsų kepenys. Cholesterolis yra labai svarbi ir gyvybiškai būtina medžiaga, dalyvaujanti visų ląstelių „statyboje“, vitamino D sintezėje, taip pat lytinių hormonų gamyboje. Didžiausia problema yra ne pats cholesterolis, o koks jo kiekis ir kokiu pavidalu cirkuliuoja mūsų kraujyje.


Cholesterolio rūšys

Kraujyje cholesterolis cirkuliuoja kartu su baltymais, kartu sudarydamas junginius vadinamus lipoproteinais. Pagal pernešančius lipoproteinus cholesterolis skirstomas į „gerąjį“ ir „blogąjį“ cholesterolį:

  • Didelio tankio cholesterolis (DTL) „gerasis“- pagrindinė jo funkcija yra mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse, o nugabenti jį į kepenis, kur yra paverčiamas tulžies rūgštimis ir pašalinamas iš organizmo.
  • Mažo tankio lipoproteinai (MTL) „blogasis“ – jo funkcija yra pernešti cholesterolį iš kepenų į periferinius audinius ir kraujagysles. Ten jis oksiduojasi ir gali sukelti aterosklerozę. Šio cholesterolio neturi būti per daug kraujyje.
  • Yra ir trečia lipidų rūšis- trigliceridai. Jie yra „blogi“, nes per didelis trigliceridų kiekis kraujyje labai skatina aterosklerozę.

ES nustatytos cholesterolio normos kraujyje išreikštos milimoliais litre:

  • Bendras cholesterolio kiekis- ne daugiau kaip 5,0 mmol/l
  • Didelio tankio lipoproteinai (DTL)- daugiau nei 1 mmol/l
  • Mažo tankio lipoproteinai (MTL)- mažiau nei 3 mmol/l
  • Trigliceridai (TG)- mažiau nei 1,7 mmol/l

Cholesterolio kiekis organizme priklauso nuo daugelio įvairių priežasčių. Tačiau pastebėta, kad dažniausiai per didelį kiekį turi valgantys riebų maistą, mažai judantys ir viršsvorį turintys žmonės.


Kas gali atsitikti, kai „blogojo“ cholesterolio koncentracija kraujyje per didelė?
Kai kraujyje padidėja „blogojo“ cholesterolio koncentracija organizmas nebesugeba metabolizuoti jo pertekliaus, todėl jis pradeda kauptis arterijų sienelėse. Per laiką susiformuoja aterosklerozinės plokštelės, susiaurėja kraujagyslių spindys ir sutrikdoma normali kraujotaka. Vėliau aterosklerozinės plokštelės didėja, kol plyšta arba visai užkemša kraujagysles, ko pasekoje ištinka insultas arba infarktas.

Padidėjąs MTL, aukštas kraujospūdis, viršsvoris, rūkymas, per didelis blogųjų riebalų suvartojimas- tai pagrindiniai kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.


Cholesterolio mažinimo būdai

Sureguliuokite mitybą. Mažinkite gyvulinių riebalų vartojimą. Vartokite alyvuogių aliejų. Kasdien suvalgykite penkias porcijas įvairių vaisių ir daržovių. Vartokite daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega -3 riebiųjų rūgščių). Nerūkykite. Mažinkite viršsvorį ir reguliariai mankštinkitės.


Omega-3 riebalų rūgštys

Skirtumas slypi Omega 3 riebaluose. Koks žuvyje ir mėsoje esančių riebalų skirtumas? Gyvūnų mėsoje esantys riebalai skatina trombų susidarymą, žuvų riebalai apsaugo ir lėtina šį procesą. Išvada aiški: reikia vartoti kuo daugiau žuvų riebaluose esančių omega 3 riebiųjų rūgščių ir mažinti gyvūninių riebalų vartojimą.

Kokia omega- 3 nauda organizmui ir cholesteroliui. Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios kraujo balansui. Jos gali pakeisti lipoproteinų balansą, sumažinti mažo ir labai mažo lipoproteinų kiekį. Šios dvi kraujyje esančios dalys reguliuoja cholesterolio nusėdimą ant kraujagyslių sienelių. Kai jų sumažėja, padidėja didelio tankio lipoproteinų ir išsiskiria daugiau cholesterolio.


Kodėl Omega- 3 riebiosios rūgštys?
Remiantis moksliniais tyrimais galima teigti, kad omega 3 riebiosios rūgštys:

  • Sumažina trigliceridų kiekį
  • Pakeičia lipoproteinų balansą kraujyje
  • Skatina angliavandenių deginimą

Kodėl GNLD/NeoLife Omega- 3?

  • Švarus lašišos aliejus- vienas turtingiausių omega- 3 riebalų rūgščių šaltinių.
  • Veiksmingumas patikrintas laboratorijose.
  • Visos lašišos patikrintos ir kruopščiai atrinktos.
  • Tik sveikos žuvys. Nėra nuodingų medžiagų.
  • Patikrintas nuo 200 potencialių teršalų. Teršalų koncentracija lygi nuliui.
  • Visa aštuonios omega-3 riebiosios rūgštys (Salmon Oil Plus).
  • Nėra paslėptų vitaminų A ir D
  • Patogus. Minkštas želatinos kapsules lengva nuryti.

Galima rinktis iš dviejų GNLD/NeoLife žuvų taukų kapsulėse variantų, kurių nauda organizmui įrodyta klinikiniais tyrimais:

Omega-3 Salmon Oil Plus, žuvų taukai Omega-3 Salmon Oil, žuvų tauka
Omega-3 Salmon Oil Plus, žuvų taukai Omega-3 Salmon Oil, žuvų taukai